Let op voor fraude via SMS of e-mail

De laatste tijd neemt de hoeveelheid phishing uit naam van DHL of andere vervoersbedrijven flink toe. Criminelen 'vissen' hierbij naar uw persoonlijke gegevens of willen u oplichten. Dat doen zij via e-mail of tekstberichten via sms of Whatsapp. U krijgt dan bijvoorbeeld een melding dat DHL een pakket wil afleveren en u wordt verzocht te betalen of op een hyperlink te klikken. Zo probeert een crimineel uw persoonlijke- of bankgegevens te verkrijgen. Als u de afzender niet herkent en de e-mail of het tekstbericht niet verwacht, bestaat de kans dat er sprake is van phishing. 

Hoe herkent u een echt bericht van DHL?

  • E-mails van DHL ontvangt u altijd vanaf een e-mailadres dat eindigt op @dhl.com, @dhl.nl, @dhlparcel.nl of @dhlecommerce.nl. Beweeg de muis over de link (dus niet klikken!) en kijk of het adres van de afzender opeens verandert. Een fraudeur kan dit namelijk ‘maskeren’.
  • In een echt betaalverzoek van DHL ziet u altijd het zendingnummer. Controleer of het nummer in de e-mail of het tekstbericht ook echt met uw zending overeenkomt. Klik niet op het nummer of de link, maar noteer het zendingsnummer en voer het in op onze track en trace pagina. 

Veiligheidsinstructies

  • Open geen bijlagen en download de meegeleverde bestanden niet
  • Klik niet op een hyperlink in de e-mail
  • Beantwoord de afzender nooit
  • Voer nooit toegangsgegevens in voor diensten van DHL als u niet zeker weet of u zich echt op de gewenste website bevindt
  • Bescherm uzelf door apps van bezorgdiensten en winkels alleen via de officiële Appstore te downloaden. 
  • Schakel het installeren van apps uit onbekende bronnen uit en installeer altijd de meest recente OS-updates.

Phishing melden

Ontving u een verdachte e-mail, sms, Whatsapp of betaalverzoek en weet u niet zeker of dit bericht van DHL is? Klik dan op geen enkele link en open geen bijlagen. Meld dit via e-mail aan [email protected] en voeg de verdachte e-mail of een screenshot van de sms toe als bijlage. Het is belangrijk om de verdachte e-mail níet te 'forwarden' (door te sturen), omdat dan de originele en technische gegevens verloren gaan. Met de verdachte e-mail als bijlage, kunnen wij de échte afzender achterhalen en blokkeren.

Lees meer over fraudebewustzijn bij DHL