Met gemak een passend pak

We trappen af met de belangrijkste tip: geef uw zending een jasje dat past! Lege ruimte zorgt ervoor dat de inhoud gaat schuiven of dat de doos indeukt. En overtollig verpakkingsmateriaal maakt uw zending duurder en minder duurzaam. Goed verpakken loont dus aan alle kanten. Het begint met de juiste informatie: wat wilt u versturen, hoe groot is het, wat weegt het en hoe gaat u het verzenden?

Beschermende envelop

Is uw zending licht en niet al te kwetsbaar? Dan volstaat een envelop met een laagje bubbeltjesfolie, schuim of van golfkarton. Handig, want die past gewoon in de brievenbus.

Brievenbusdoos

Is uw zending plat, maar ook kwetsbaar of iets zwaarder? Dan is een stevige brievenbusdoos de ideale verpakking, zeker als u voor dubbelgelaagd golfkarton kiest.

Golfkartonnen doos

Grotere zendingen moeten in een doos. Logisch. Zorg dat de inhoud zo goed mogelijk past. Voor een lichte lading volstaat enkelgelaagd karton, voor de zware jongens kiest u best dubbelgelaagd.

Perfect pallets inpakken

Ook een pallet verzendklaar maken is een koud kunstje als u deze zes tips ter harte neemt:

1. Gewicht en volume

Verdeel gewicht en volume goed over de pallet en zorg dat er niets uitsteekt.

2. Kartonnen hoeken

Plaats kartonnen profielen op alle vier de hoeken.

3. Rekfolie

Omwikkel pallet en lading met rekfolie tot een stevig geheel

4. Type rekfolie

Kies het juiste type rekfolie. Let op: dikkere folie betekent niet altijd een stabielere belading. Er bestaan ook dunne folies die sterk zijn en materiaalkosten uitsparen.

5. Wikkelkracht en rekcapaciteit

Hou bij het aanbrengen van de folie rekening met de wikkelkracht en rekcapaciteit. Hoe hoger de wikkelkracht, hoe steviger de folie om de pallet zit.

6. Overlappen

Zorg er altijd voor dat de folielagen elkaar overlappen. Een goede richtlijn is een overlap van 10 tot 15 procent. Ingewikkeld? Dan bent u klaar.

Opvullen. Heeft u nog een gaatje?

Is de verpakking iets te groot voor de inhoud? Tijd om maatregelen te nemen. Door overtollige ruimte op te vullen, voorkomt u dat de boel gaat schuiven. U kunt er allerlei vulmaterialen voor gebruiken, zoals schuimzakken, luchtkussenzakken en opvulpapier.

Groene tip: gebruik gerecycled papier als duurzame vulling.

Opvulpapier

Een handig vulmiddel is papier. Waarom? Het is goedkoop, recycleerbaar en u kunt er alle kanten mee op. Met proppen of strengen fixeert u de inhoud van de doos. Met papieren bufferblokken doet u hetzelfde, zonder alle ruimte in de doos te vullen.

Luchtkussens

Er zijn verschillende luchtgevulde folies waarmee u de inhoud van uw zending fixeert. Groot pluspunt is dat ze superlicht zijn en uw zending dus niet verzwaren. Nadeel: ze zijn minder duurzaam en vormen zich minder goed naar de inhoud van de doos.

Schuimfolie

Schuimfolie en noppenfolie zijn verkrijgbaar op rol, in vellen of in zakjes. Bestendig en schokdempend verpakkingsmateriaal waarmee u goederen snel inpakt en vastzet in de doos. Niet erg duurzaam, maar wel heel licht.

Sluitingstijd!

Zitten uw spullen goed gefixeerd in de doos? Mooi! Dan is het nu een kwestie van afsluiten. Sommige verpakkingen maken het u gemakkelijk, maar meestal moet er nog wel wat tape of plakband aan te pas komen. Wat werkt het beste? Lees verder.

Groene tip: plakband is heel goed recycleerbaar. Tape bestaat uit verschillende lagen materiaal en is daarom minder goed te recycleren.

De kneepjes van het tapen en omsnoeren

Onmisbaar voor elke verpakker: tape is geschikt om lichte en zware verpakkingen te verzegelen. Er bestaan verschillende soorten kunststof tape, maar ook tape van papier. We kennen allemaal de bruine variant, maar u kunt tape ook (laten) bedrukken met kleuren, logo’s of signalen.

Voor het zware werk is er altijd nog omsnoeringsband – van staal of kunststof. U kunt er zware pakketten mee verstevigen. Maak uw doos eerst goed dicht met tape en trek er dan nog een paar banden omheen. Vast en zeker!

Naar het juiste adres

Tijd om uw zending te adresseren. Aan het juiste adres natuurlijk, maar ook op een correcte manier. Om verwarring te voorkomen, zorgt u ervoor dat er maar één adreslabel op de verpakking hangt. Goed zichtbaar, op de bovenzijde van uw verpakking. Print een zelfklevend adresetiket of bevestig uw verzenddocumenten met een document-envelop (doculop) op de doos. Zorg ervoor dat er geen tape of verpakkingsstrips over het label hangen, anders kan uw pakket niet gescand worden.

Strak in het pak met 'box on demand'

De optimale oplossing voor uw verpakkingen? Dat is Box on Demand. Een verpakkingsmachine die met slimme software en ‘eindeloos’ golfkarton perfect passende pakketjes produceert. Dat scheelt bergen verpakkingsmateriaal, opvulling én kosten. Maatwerk bespaart bovendien ruimte in het transport, waardoor er ook minder CO2 de lucht in gaat. Pak in die winst.

Youtube gebruikt cookies, wanneer een video wordt afgespeeld, om statistieken bij te houden over welke video's een gebruiker heeft bekeken en van de voorkeuren van een gebruiker voor ingesloten YouTube video's.

Een mooie verpakking is een cadeau

Wat ontvangt u liever: een anonieme, slordig ingepakte doos of een mooi bedrukte verpakking met een fraaie sluiting? Precies. Steeds meer ondernemers zien een verpakking als een visitekaartje en maken er optimaal gebruik van. Dus hierbij onze laatste tip: zorg dat uw pakketten van strakke branding zijn voorzien en zich als cadeautjes laten uitpakken.

Deze verpakkingstips zijn mede mogelijk gemaakt door Moonen Packaging.