Incoterms®
Twee categorieën

De 11 Incoterms® 2010 bestaan uit twee groepen: 7 regels voor elke vorm van transport en 4 regels voor zeetransport en binnenvaart. Op deze pagina beschrijven we enkel de regels voor multimodaal transport.

Af fabriek - niet franco
EXW – Ex-works

De verkoper moet de goederen ter beschikking stellen aan de koper in het gebouw van de verkoper of een andere afgesproken plaats in het land van verzending, niet-geklaard voor export en niet-geladen op het voertuig dat de goederen ophaalt.

Vrachtvrij tot vervoerder
FCA – Free Carrier

De verkoper moet de goederen, klaar voor export, overdragen aan de door de koper aangestelde vervoerder op de afgesproken plaats in het land van verzending.

Vrachtvrij tot
CPT – Carriage Paid To

De verkoper moet de goederen leveren aan de afgesproken vervoerder en moet ook de kosten dragen voor het vervoer van de goederen naar de afgesproken plaats in het land van bestemming. De koper draagt alle kosten en risico’s na levering van de goederen aan de afgesproken vervoerder.

Vrachtvrij incl. verzekering tot
CIP – Carriage and Insurance Paid to

De verplichtingen zijn dezelfde als onder CPT, met de aanvullende conditie dat de verkoper een verzekering moet afsluiten voor de koper om het risico op verlies of beschadiging van de goederen tijdens het vervoer af te dekken.

Vrachtvrij tot terminal
DAT – Delivered At Terminal

De verkoper moet de goederen afleveren bij de genoemde haven of terminal van bestemming. De verkoper draagt alle kosten en risico’s voor het transport van de goederen naar de genoemde haven of plaats van bestemming.

Franco huis, niet ingeklaard
DAP – Delivered At Place

De verkoper moet de goederen afleveren en beschikbaar stellen op het inkomende transportmiddel, klaar voor lossing op de genoemde plaats van bestemming. De verkoper draagt tot daar alle kosten en risico's. De koper is verantwoordelijk voor de douaneformaliteiten en de belastingen, heffingen en andere kosten die betaald moeten worden bij import van de goederen.

Franco huis
DDP – Delivery Duty Paid

De verkoper moet de goederen aan de koper leveren, geklaard voor import en niet gelost, op de afgesproken plaats van bestemming. De verkoper is verantwoordelijk voor de douaneformaliteiten en de belastingen, heffingen en andere kosten die betaald moeten worden bij export en import.

Verantwoordelijkheden voor koper en verkoper

Incoterms® bepalen de verantwoordelijkheden, kosten en risico’s voor de koper en de verkoper. Wij hebben ze voor u in een overzichtje gegoten:

Aandacht:

  • DDP versturen naar Noorwegen is niet mogelijk via de DHL eCommerce services.
  • Pakketten naar consumenten in het Verenigd Koninkrijk worden standaard volgens Incoterm DAP (Delivered At Place) bezorgd.

Afspraken tussen koper en verkoper

Incoterms® zijn handelsafspraken tussen de koper en verkoper van de goederen en hebben dus geen betrekking op de vervoerder. Meer informatie vindt u op de website van de Internationale Kamer van Koophandel.

Lees meer over Incoterms®